środa, 8 lipca 2015

Babeczki śniadaniowe

Znacie ten moment, gdy teoretycznie w lodówce jest sporo produktów, jednak nie macie pojęcia co można z tego stworzyć? Jeśli macie jajka, to jesteście w tym momencie uratowani. Babeczki śniadaniowe (które nadają się także na każdą inną porę dnia) są przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Ponadto liczba wariantów jest nieokreślona. Przepis ten poznaliśmy zupełnie przypadkiem, pół roku temu. Po kilku dniach wymyślania coraz to dziwniejszych smaków, nastąpiło kilka miesięcy przerwy. Postanowiliśmy jednak powrócić do tego banalnego przepisu, żeby pokazać Wam, że łatwe i szybkie śniadanie to nie tylko kanapki z szynką!


Będziemy potrzebować:

jajka (na każde dwie babeczki jedno)
kukurydzę
ulubioną szynkę
paprykę czerwoną
suszone pomidory
ser feta
ser żółty w kostce


Jak zrobić?

Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki. Foremki rozkładamy na blaszce (proponujemy silikonowe, papierowe mogą rozmoczyć się od jajka). Część wypełniamy szynką, papryką i kukurydzą, a część suszonymi pomidorami i fetą. Roztrzepanym jajkiem zalewamy wszystko i posypujemy startym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut (bez termoobiegu). 


Tak przygotowane babeczki można zjeść zarówno na ciepło, jak i wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnię. Świetnie sprawdzają się jako mała przekąska lub śniadanie. Jedno jest pewne - jeśli lubisz jajka, to nigdy Ci się ten przepis nie znudzi. Za każdym razem można dodawać do nich coś innego. Kurczak, oliwki, zioła, pieczarki i wiele, wiele innych - lista nie ma końca. To wszystko zależy od Waszej wyobraźni! 


Nie da się jednak ukryć, że taką babeczką nie da się najeść. Proponujemy zjeść ich po prostu kilka sztuk lub urozmaicić posiłek jakimś dodatkiem. My wybraliśmy awokado. Jeśli zależy Ci, żeby kupić je dojrzałe, polecamy Biedronkę. Tym bardziej, że miękkie i dobre awokado jest bardzo ciężko znaleźć. Połowę pokroiliśmy i ułożyliśmy na talerzu w wachlarz, z pozostałej części zrobiliśmy quacamole (szybki przepis na Facebooku). Nic się nie marnuje!


2 komentarze:

  1. Babeczki na śniadanie to świetna odmiana dla zwykłych kanapek. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjem.takie babeczki, ale bez fety, ponieważ jej nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń